<-vissza     Hiperaktivitás, figyelemzavar     Születéskori rendellenességek     Viselkedészavarok     Szorongás     TIC     Dadogás
 

. Alkalmazás . Hiperaktivitás, figyelemzavar .


Hiperaktivitás, figyelemzavar

Valójában két külön problémakör, de együttes előfordulásuk is gyakori. Napjainkban sok gyermeknek nehezíti meg az iskolai teljesítést, a társas beilleszkedést. Kevesebb szó esik róla, de a hiperaktivitásban jó dolgok is vannak - bár ez nem könnyíti meg a szülő dolgát - amelyek később sikeres élet forrásai lehetnek. Ezek a gyerekek másképpen látják a világot, mint mi. Az információ felvételének, és tárolásának összevisszasága egyben eredetiséget is jelenthet. Kreativitásuk lényege, hogy a nem nyilvánvaló összefüggéseket is észreveszik.
A hiperaktivitás jellegzetessége a nyugtalanság, túlfűtöttség, a túlzott aktivitás és impulzivitás. Hátterében részben az önkontroll funkciók relatív gyengeségét feltételezik a szakemberek.
A hiperaktív, ill. a figyelemzavaros gyerekek agyhullámain is "látszik" az eltérés. Bizonyos frekvenciák eltolódnak, az átlagtól eltér mintázatuk, összetételük és az intenzitásuk. Ezek az agyhullámok tanulás révén bizonyos mértékig normalizálhatók, ezáltal a viselkedés is normalizálódik.
A figyelemzavar jellemzői az alacsony éberségi szint, az alulmotiváltság, a gyengébb feladattartás, a fáradékonyság és a szétszórtság.
Összességében a figyelemzavar jobb prognózisú és könnyebben kezelhető kórkép, mint a hiperaktivitás.

 
Neurofeedback Csongrád neurofeedback-csongrad.hu webdesign: Kate Twa © (twa.kate[at]gmail.com)