<-vissza     Hiperaktivitás, figyelemzavar     Születéskori rendellenességek     Viselkedészavarok     Szorongás     TIC     Dadogás
 

. Alkalmazás . Dadogás .


Dadogás

A dadogás pontos okáról a szakemberek véleménye megoszlik, de az idegi eredetét senki sem vitatja. A fiúk körében négyszer olyan gyakran fordul elő, mint a lányok esetében.
Az élettani dadogás magától is elmúlik, de fontos a környezet megfelelő hozzáállása. A gyermek ezeket a megakadásokat észre sem veszi addig, míg a környezet nem hívja fel rá a figyelmét.
Bloodstein szerint, a dadogó elővételezi a kudarcot, és az ebből eredő feszültség valóban a dadogás okozója lesz. A kudarcot a beszéd elakadása esetén a felnőttek folytonos javítgatása idézi elő, amiből a gyermek azt érzi, tapasztalja, hogy beszélni nehéz, így a beszédtevékenységhez szorongás társul. Ilyenkor a legfontosabb feladat a szorongás kialakulásának megakadályozása, a gyermek beszélő kedvének, önbizalmának megőrzése, erősítése. Amennyiben 1-3 hónapon belül nem rendeződik, ki kell kérni a szakember tanácsát a terápia megkezdésének szükségességéről.
Gyerekkorban a dadogás jól kezelhető, de felnőttkorban a tünetmentesség elérése nehéz, vagy lehetetlen, de lényegesen csökkenthető a neurofeedback tréning segítségével.
A dadogás kezelése már gyerekkorban nagyon fontos, mert lelkileg megviseli a gyermeket. Beszédzavara miatt társai csúfolhatják, emiatt nem igen mer nyilvánosság előtt beszélni, ami iskolai előmenetelét akadályozhatja, önbecsülését rontja.

 
Neurofeedback Csongrád neurofeedback-csongrad.hu webdesign: Kate Twa © (twa.kate[at]gmail.com)